Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. március 28. csütörtök
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Astra Biztosító tájékoztatója a baleseti adóról

2012. január 6. péntek, 10:45
Az Astra Biztosító tájékoztatót küldött a 2012 évi baleseti adóval és az évfordulós kötelező váltások csekk kiküldéseivel kapcsolatban

Baleseti adó bevezetése és megjelenése az ASTRÁnál:

2012-től 30% baleseti adóra vált kötelezetté a kormány döntése alapján minden magyarországi KGFB szerződője. A baleseti adót a biztosítóknak kell a díjfizetés ütemével megegyező ütemben beszedni. Erről bővebb tájékoztatót weboldalunkon, a www.astrabiztosito.hu oldalon ill. Call centerünkben (06-40-278-728) is megtalálhatók. Néhány olyan kérdés, ami a témában ezen felül felmerülhet:
- A kalkulált díjaink ill. a kötvényen szereplő díjak NEM tartalmazzák a baleseti adó összegét, a kötvényre ezt az információt fel is tüntetjük. Így az ajánlati ill. kötvény díja a nettó díj, amire majd rájön a +30% adó
- A kiküldött számla és csekk leveleken külön sorban szerepeltetjük a baleseti adó összegét és időszakát is, hogy az ügyfél számára átlátható legyen. A befizetendő csekk vagy átutalandó díj viszont már a bruttó, baleseti adóval növelt összegről kerül kinyomtatásra, kiküldésre.
- Fontos, hogy a 2012.01.01-e előtti kock. kezdetű szerződéseknél a díjfizetési időszak és az adóval érintett időszak sok esetben nem egyezik meg, hisz a negyedév pl. 2011.11.28-2012.02.27-ig lesz esedékes, de ebben az esetben az adó esedékessége a számlán csak 2012.01.01-2012.02.27 lesz, így az összege is kevesebb lesz, mint az adott díj 30%-a. Ugyanígy ha a 2011.10.25-2012.01.25-ig terjedő időszakra a díj már befizetésre került (természetesen akkor még adómentesen), akkor a következő csekken a díj esedékessége 2012.01.26-2012.04.26 lesz, míg az adóé 2012.01.01-2012.04.26, tehát az adó összege TÖBB lesz, mint az aktuális negyedéves díj 30%-a, hisz azt az előző időszak 2012-re átnyúló időszakára is visszamenőleg be kell szedjük!
- Ugyanígy előfordulhat, hogy az ügyfél a díját már a szerződés évfordulójáig megfizette (pl. éves díjas 2011 év közi kötés), ezért most csak az adott időszakra vonatkozó adó tételről kell csekket küldenünk. Szintén fontos és sok kérdést felvető információ, hogy az adó elsődlegessége miatt, ha az ügyfél azt részben vagy egészben nem fizeti meg, akkor a szerződés díjából kell azt jóváírjuk, így a szerződés díjhiányos lesz, így akár az előbbi példában az ügyfél által egyszer már teljes összegben befizetett éves díjas szerződés is megszűnhet díj nemfizetéssel, az adó meg nem fizetése esetén! Ilyen esetekben a korábban kiadott fedezetigazolások is megtévesztőek lesznek/lehetnek, hisz az adó tételre történő díj átvezetések megváltoztathatják (az adó meg nem fizetése esetén) a korábban már igazolt fedezetek hosszát is!!
- Szintén fontos az ügyfeleket jól tájékoztatni, hogy díj nemfizetéssel megszűnt szerződésre a fedezetlenségi díj és a türelmi időszakra vonatkozó díj (60nap) után is adófizetési kötelezettség terheli az ügyfeleket. Sőt a türelmi időszakra is a fedezetlenségi díj napi mértéke alapján kell az adó összegét megállapítani! Amennyiben az ügyfél nem köti vissza a szerződést DNF esetén a korábbi biztosítóhoz, akkor a fentiekben leírt adó mértéket önbevallás alapján neki kell a NAV felé megfizetni, a biztosítók adatszolgáltatása alapján. Ezt a lehetőséget igyekezzetek ügyfeleitekkel elkerültetni, a teljes díj megfelelő időpontra való megfizetésével. Inkább fizessen be az ügyfél egy tévesen kiküldött díjat, amit később lehet korrigálni, mint ne fizessen és kicsússzon a határidőkből!
- A szerződés érdekmúlásos megszűnése esetén az időarányos díjra vetülő adó is visszajár az ügyfélnek, amit szintén a biztosító köteles, a díjjal együtt visszafizetni.

 

2)      Csekkek küldése, azok várható megérkezése ügyfeleinkhez:
- a mai naptól a Call centerben és a weboldalon is tájékoztatjuk ügyfeleinket az esedékes csekkek kiküldéséről.  A tájékoztató szövegét csatoltan küldöm. A szöveg lényege:
a 2012.01.01-től esedékes csekkek kiküldése folyamatosan történik, azokat az ügyfelek 01.15-01.30-a között meg fogják kapni! Így a törvényi határidőn belül mindenki kényelmesen be tudja fizetni esedékes díját!
Szintén a januári időszakban, de annak elején (legkésőbb jan.15-ig) érkeznek meg azok a csekkek, amelyek a 2011-es új vagy folyamatban lévő kötésekre nov.-dec. folyamán váltak esedékessé. Ennek oka, hogy ezen csekkek időszaka már átnyúlik a 2012-es évre, így az adóval is érintett, de ennek pontos mértéke és formája csak dec. elejére vált ismertté. Így az ügyfeleknek a helyes csekket csak az informatikai fejlesztések után, december második felében tudtuk elkészíteni, a kiküldés pedig a két ünnep között kezdődött. A csekkek ütemezése úgy történt, hogy a 60napos türelmi időn belül mindenki kézhez kapja csekkjét, így ne lehessen olyan, aki a fedezetből kiesik.

Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner