Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. április 25. csütörtök
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Az Allianz tájékoztatója a kötelező biztosítás baleseti adóval kapcsolatban

2012. január 27. péntek, 10:02
Alábbiakban olvashatja az Allianz kgfb baleseti adóról közzétett tájékoztatóját.

"2012. január 1-jétől adófizetési kötelezettség terheli mindazon járművek üzemben tartóit, akiknek a hatályos jogszabály (a 2009. évi LXII. törvény) értelmében kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkezniük. A baleseti adó mértékét törvény szabályozza.
A biztosítótársaságok a biztosítási díjjal együtt számítják ki, szedik be és fizetik meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal részére.
A baleseti adóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:
Az adó alanya az a személy vagy szervezet, akit, vagy amelyet a biztosítási kötelezettség terhel.
Az adó alapja az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj, ide értve az esetlegesen megállapított MABISZ fedezetlenségi díjat is. Határozott tartamú biztosítási szerződések esetében az adó alapja a határozott időtartamra megállapított biztosítási díj.
Az adó mértéke a biztosítási díj 30%-a, azonban a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira, naponta gépjárművenként legfeljebb 83 forint (a fedezetlen időszakra – melyre fedezetlenségi díjat kell fizetni –, ez a limit nem vonatkozik).
Az adót a biztosítási szerződés díjfizetési gyakoriságának megfelelően (havonta / negyedévente / félévente /évente) az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell megfizetni. A biztosító a befizetett összegből elsőként – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a baleseti adót, majd az esetleges fedezetlenségi díjat és végül a biztosítási díjat számolja el.
Ügyfélszámlás ügyfeleink jelentős részének a decemberben kiküldött számlában már előírtuk a 2012. évi baleseti adó összegét is. Azoknak a régi típusú ügyfélszámlával rendelkező ügyfeleinknek, akiknek a decemberben kiküldött számla még nem tartalmazta a baleseti adó összegét, valamint az új típusú ügyfélszámlával (2012-es új flották) rendelkező ügyfeleink az idei évi első számlázása alkalmával – 2012. január 26-án – kiállításra kerülő számla fogja tartalmazni azt.
Régi típusú ügyfélszámlák esetén papír alapú számlát küldünk a nyilvántartásunkban rögzített címzettnek.
Új típusú ügyfélszámlával rendelkező ügyfélszámla tulajdonosoknak, és – amennyibe a közvetítő az ügyfélszámla kezelője, akkor a közvetítőnek – elektronikus számlát küldünk.
A baleseti adó az alábbi módokon jelenik meg az ügyfélszámlákon: Saját típusú ügyfélszámláknál külön mellékletben szerepel (a lakossági számlákkal megegyezően) az adó, annak előírása. Díjbeszedői ügyfélszámláknál a számlán lévő díjelőírás bruttó összeget tartalmaz, nincs külön melléklet az adóelőírásról."

Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner