Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. április 26. péntek
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Az óriásviharok nem emelik a lakásbiztosítások árát

2010. szeptember 16. csütörtök, 14:08
Nem kell attól tartani, hogy a globális felmelegedés, és az egyre gyakrabban előforduló óriásviharok hatására a lakásbiztosítások is drágulni fognak – állapítható meg a lakásbiztosítási piac vezetője, az AEGON Magyarország szakértőinek jelentéséből. Az elmúlt évek óriásviharai lokálisan valóban jelentős károkat okoznak, de a lakáskárokkal kapcsolatos összes kifizetés nem emelkedett jelentősen, miközben a költségeket mérsékli a biztosítók hatékonyabb működése is. A felmelegedés hatása az egyéni rizikó növekedésén látszik: ez ellen védekezni pedig csak biztosítással lehet.

Milliós károkat is okozhatnak a viharok Magyarországon – derül ki a lakásbiztosítások terén piacvezető AEGON szakértőinek kimutatásából. A meteorológiai események okozzák a lakásokban keletkező károknak a 40 százalékát, az elmúlt három évben a lakáskárokra kifizetett összeg 34 százaléka kapcsolódott a meteorológiai károkhoz. Átlagosan 50 ezer forintot fizetett ki a biztosító egy-egy ilyen káresemény után, ám minden esztendőben előfordult milliós összegű megtérített kár is.

Az AEGON tapasztalatai szerint a legnagyobb bajokat a jégverés okozza, a kártérítések összege ilyenkor jóval magasabb az átlagnál. A meteorológiai károk közül a leggyakoribb az egyszerűbb viharkár, az elmúlt három évben a bejelentések 58 százaléka kötődött ehhez. A villámcsapások – amelyek leginkább az elektronikus eszközökben okozhatnak zárlatot – a meteorológiai károk 23 százalékát jelentették, míg a bejelentések 14 százalékában a jégverés okozott bajt. A téli hónapok tipikus káreseményének számító hónyomás miatt a biztosított ingatlantulajdonosoknak mindössze egy százaléka fordult a társasághoz. Ebben változást az idei kemény tél hozott, a hónyomással kapcsolatos bejelentések száma 2010 első negyedévében majdnem a tízszerese volt a megelőző évinek.

Az elmúlt három év adataiból kitűnik, hogy a legtöbb meteorológiai kárt 2008-ban jelentették be, míg tavaly az előző évinél 3 százalékkal kevesebb volt a károk száma. A kárkifizetések összege azonban az elmúlt esztendőben volt a legmagasabb – ezt azonban a kormányzat adóintézkedései (az áfa emelése) sokkal jobban magyarázzák, és nem a károkozás nagyságrendjének növekedéséről van szó.
„Az elmúlt években jellemzőbbé vált a viharok intenzitásának növekedése, lokális koncentrációja, magasabbá vált például a jégveréses károk száma”- mondja Vereczki András, az AEGON Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese. Szerinte ugyanakkor más kártípusokban viszont kifejezetten pozitív tendenciák láthatók.

 

Az AEGON adatai szerint a lakásbiztosítások esetében nem nagyobb a korábbi éveknél a viharkárok összesített biztosítói kockázata, vagyis – a hiedelmekkel ellentétben – az időjárási változásoknak nem kell megjelenniük a lakásbiztosítások díjában. Az azonban tény, hogy az ingatlantulajdonosok egyedi rizikója magasabb lett – nem tudni ugyanis, hol csap le a következő vihar, vagy jégverés. Míg korábban a károk jelentős része elkerülhető lett volna – például azzal, ha kitisztítják az ereszt, vagy becsukják az ablakot – addig a védekezés ezen, hagyományosabb formái elégtelenek lehetnek. A vezérigazgató-helyettes úgy véli, az elmúlt években felértékelődött a biztosítások szerepe, egyre többen látják be, hogy otthonuk biztonsága és saját anyagi jólétük fenntartása csak így garantálható. „Ma már akár egy pizza áráért megfelelő biztonságban tudhatja mindenki lakását és vagyontárgyait.”-tette hozzá Vereczki András.

Az AEGON Magyarország az eddigi kárbejelentések több, mint felét már lezárta és elindította a kárösszeg átutalását, eddig közel  40 millió forintot fizetett ki ügyfeleinek.

A károk nagy részét az AEGON biztosító szemle nélkül, a telefonos bejelentés alapján intézi. A szemleköteles károk esetében a kárszakértők a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel. A szakértők a helyszíni szemle során speciális, érintőképernyős, hordozható számítógépre rögzítik az adatokat, számításokat, így a biztosító már a helyszínről el tudja indítani a kárrendezést, vagyis a banki átutalást. A szemlét követően így az ügyfelek a banki átutalási időnek megfelelő átlagosan 4 nap alatt hozzájuthatnak a kártérítéshez.

A károk elhárításához, illetve a további károk megelőzéséhez már a szemle előtt hozzá lehet fogni. A károkat bizonyító maradványokat, törmelékeket meg kell őrizni, illetve fényképet, videó felvételt is elfogad a biztosító a kárbejelentés alapjául.

Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner