Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. április 18. csütörtök
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Díjtámogatott növénybiztosítás

2014. november 2. vasárnap, 14:52
A mezőgazdasági termelők, 2012 óta vehetnek igénybe állami támogatást időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási szerződésükhöz. Az uniós szabályok változása miatt azonban az eddig megszokott rendszer több ponton is módosul. Fontos kiemelni, hogy a változások várhatóan átmeneti jelleggel 2015-re vonatkoznak. Az alábbiakban összefoglaljuk, mely pontokat érintik a változások.

A jogosultak köre

 

A mezőgazdasági csoportmentességi EU rendeletben meghatározott követelmények alapján, 2014 novemberétől kizárólag azok a termelők vehetnek igénybe mezőgazdasági biztosítási díjtámogatását, akik mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülnek. Ennek alapján nem jogosultak a mezőgazdasági növénybiztosítási díjtámogatásra a nagyvállalatok. Nagyvállalatnak minősül minden – a kapcsolt vállalkozásokat is beleértve – minden olyan vállalkozás, mely 50 millió eurónál nagyobb árbevétellel rendelkezik és/vagy 250 főnél több embert foglalkoztat.

 

Támogatási kérelem

 

Az elmúlt években a termelők az egységes kérelmen jelezhették a díjtámogatási igény iránti kérelmüket. A 2015-ös évre vonatkozóan azonban a biztosítási ajánlat megtételét követő 5 napon belül az MHV-hoz kell benyújtani a támogatási kérelmet. Ez a benyújtási időszak folyamatosan legkésőbb 2015. május 31-én zárul le. A támogatási kérelem két részből áll, egy az MVH által közleményben rendszeresített nyomtatványból és a biztosítási ajánlat egy másolati példányából.

 

Az integrátori szerződések

 

Amennyiben nem a mezőgazdasági termelő köt szerződést, a következőkre kell ügyelnie. Az MVH-hoz a támogatási kérelmet, a szerződő fél nyújtja be. A nyomtatványt természetesen az összes mezőgazdasági termelő, azaz biztosított vonatkozásában ki kell tölteni, úgy, hogy mindegyikhez mellékelni kell egy biztosítási ajánlat másolatot. Ezen kívül csatolni kell a meghatalmazást, mellyel a mezőgazdasági termelő meghatalmazta a szerződő felet a díjtámogatott biztosítási szerződés megkötésére.

 

Az MVH a benyújtást követően két hónapon belül végzést hoz a kérelem befogadásáról, mely nem jelent egyet a támogatási igény elismerésével.

 

A mezőgazdasági termelők felhatalmazása alapján a biztosítók – a biztosítási szerződés helyett – a következő adatokat küldik meg a biztosítóknak. A szerződéskötés dátuma, kötvényszám, biztosítási esemény, módozat, biztosított növénykultúra, hozam, terület, blokkazonosító, valamint az „A”, „B”, „C” típusonként a díjelőírásra vonatkozó adatokat. A biztosítóknak kevesebb idő áll rendelkezésükre, mint az előző években, ugyanis 2015-ben egy hónappal korábban, már október 15-ig ki kell állítaniuk a díjigazolásokat.

 

Ami nem változik

 

A díjtámogatást továbbra is egy évre lehet igényelni. A korábban megszokott „A”, „B”, „C” konstrukciókban szereplő növénykultúrák és káresemények is változatlanok maradnak. A támogatás mértéke jövőre is a biztosítási díj maximum 65%-a lesz.

Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner