Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. április 26. péntek
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Hogyan válasszunk kötelező biztosítást 1012 –ben, a MÁV ÁBE bedőlésén okulva?

2011. október 21. péntek, 13:56
A napokban a Legfelsőbb Bíróság határozatot hozott és elvi állásfoglalást tett a fizetésképtelenné vált MÁV Általános Biztosító Egyesület tagjai által okozott kár megtérítésében.

A napokban a Legfelsőbb Bíróság határozatot hozott és elvi állásfoglalást tett a fizetésképtelenné vált MÁV Általános Biztosító Egyesület tagjai által okozott kár megtérítésében. Sajnos az a határozat született, hogy a károkozó közvetlenül perelhető a kártérítés megfizetéséért. Vagyis, hiába rendelkezett befizetett kötelező biztosítással, annak a biztosítási társulásnak nem volt elégséges fedezete a károk enyhítésére. A jogszabály pedig védi a károsultat, így az autós, aki majdnem tízmilliós kárt okozott, azt a saját költségére közvetlenül kell, hogy kifizesse.

Ennek a döntésnek az előzménye minden bizonnyal a MÁV Általános Biztosító Egyesület botrányos bedőlése volt. Mint azóta ismerté vált a MÁV ÁBE tönkremenetelével több száz károsult nem tudta érvényesíteni kötelező felelősségbiztosítási kárigényét a biztosítási egyesület felé. Eddig kizárólag a biztosítón keresztül rendezték a kötelező biztosítás tárgykörébe tartozó károkat.

A MÁV Általános Biztosító Egyesület alacsony kötelező biztosítás áraival szerzett sok ügyfelet. Sajnos felmerült a tagok közös felelőssége az egyesületi forma miatt, ami a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy mindenki, aki abban az évben szerződésben állt a MÁV ÁBE-el és így tagja volt az egyesületnek, jogilag kártérítési felelősséggel tartozott volna a tagtársa által okozott kár kifizetésére.

Nem gondoljuk, hogy ez a jövőben másképp lenne. Abban az esetben, ha például a biztosítónk egy károkozásunk alkalmával a vétlen félnek nem megfelelően rendezi a kárt, úgy akár mi is bíróságon találhatjuk magunkat. Kialakulhat akár egy többszereplős kellemetlen bírósági ügy is, amelynek szereplői a vétlen károsult, és a biztosítónkkal együtt mi is.

 

Melyik biztosítóhoz kössük 2012-ben a kötelező biztosításunkat? Ezek alapján kiemelten fontos, hogy ne csak az alacsony ár döntsön, hiszen lehet, hogy ami nagyon alacsony kötelező biztosítás árnak indul, az végül egy nagyon magas kártérítési perrel végződhet.

A választott biztosítónk esetleges csődje esetén a károkozókat 2010. január 1. óta működő Kártalanítási alap mentesít a kár közvetlen kifizetése alól, de csak abban az estben, ha a károkozás időpontjában rendelkezett díjjal rendezett kötelező felelősségbiztosítással.

 

Mi a legfontosabb feladat, ha nyugodtan akarunk kötelező biztosítást kötni? Először is valós adatokkal és pontosan töltsük ki a kötelező biztosítás kalkulátort. Nézzük meg az ajánlati listát és a kedvezmények mellett mérlegeljünk a biztosító értékelése alapján is. Figyeljünk oda arra, hogy időben fizessük be a kötelezőnket és az ennek igazolására szolgáló okiratok, valamint egy üres kárfelvételi nyomtatvány mindig legyen kéznél. Vezessünk felelősen, vezessünk óvatosan!

Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner