Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. április 19. péntek
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Tapasztalatok az új államilag támogatott mezőgazdasági biztosításokról

2012. május 16. szerda, 15:08
A következő napokban várható a támogatott növénybiztosítások tömeges megkötése.

A gazdák jelentős része egyenlőre távol marad az új biztosítás rendszerétől. Becsléseink szerint a távolmaradók aránya eléri a 60-65%-ot. Ennek fő oka a megkérdezettek tájékoztatása szerint a rendszerrel kapcsolatos kezdeti bizonytalanságok és a kellő tájékoztatás hiánya.

Azt sajnos a biztosítási szakmában mindenki előre tudta, hogy a 2012-es esztendő csak próba lesz az új támogatott növénybiztosítások szempontjából. Sajnos a késlekedés a kormányzat részéről és a hosszan elnyúló egyeztetések a biztosítókkal, illetve az ebből eredő bizonytalanságok láthatóan komolyan rányomják a bélyegét a 2012-es évre.

Több gazdálkodó panaszkodott, hogy nem kapnak elégséges tájékoztatást az MVH-tól, illetve, hogy a falugazdászokat sem készítették fel a kérdések megválaszolására.

 

A fentiek ellenére a korábbi évekhez képest komoly érdeklődés tapasztalható a gazdák részéről a növénybiztosításokkal kapcsolatban. Cégünkhöz rövid idő alatt rengeteg ajánlatkérés érkezett a szántóföldi-, a szőlő- és gyümölcs ágazatban termelő gazdálkodóktól egyaránt. A gazdák a megkapott ajánlatokkal egyenlőre kivárnak, mert a szerződéskötések üteme jelenleg nem tükrözi a kiadott ajánlatok mennyiségét. A szerződések beérkezésének határideje május végén lejár, így az elkövetkező pár napban érezhető lesz egy szerződéskötési hullám, az, hogy ennek mi lesz a végső mennyisége az egyenlőre nehéz prognosztizálni.

Tapasztalataink és javaslataink szerint az ügyfelek idén nem gondolkodnak az „A” típusú csomagbiztosításban azoknál a növényeknél, amelyeknél ez a biztosítás köthető. Ennek az az egyszerű oka, hogy olyan károk fedezetét is ki kellene fizetnie a gazdálkodónak, ami már nem fordulhat elő, így például a téli fagykár. Ez az „A” típusú növénybiztosítás csomag jellegéből adódik.

Érzékelhető, hogy a gazdák inkább a „B” és „C” típusú biztosításokról kérnek ajánlatot, illetve komoly érdeklődés mutatkozik a biztosítók által nyújtott kvázi önrész kiegészítő biztosításra is, amit a biztosítók „D” típusnak neveztek el. A „D” típus után nem jár állami támogatás, de ennek megkötésével a támogatott növénybiztosítások a legtöbb kockázati körénél az általános 30%-os önrész általában 5 %-osra csökkenthető.

Számításaink szerint idén az átszámítva körülbelül 2,7 milliárd forintos támogatási keret elegendő lesz minden támogatott növénybiztosítás teljes, azaz 65 %-os támogatására. Ennek fényében elmondható, hogy a gazdálkodók az előző évekhez képes mintegy 20-25 %-kal kedvezőbb díjon tudnak növénybiztosítást kötni.

Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner