Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. április 19. péntek
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Változik a tarifálás! Olcsóbb lesz-e a kötelező?

2010. október 7. csütörtök, 14:06
Változás lesz 2010-ben, hogy a díjtarifa nem térfogat, hanem teljesítmény (kW) alapján lesz meghatározva. Az új szabályozás maga után vonhatja a díjak nagyobb szóródását és az átkötések számát is. A biztosítóknak 2010. október 30-áig kell meghirdetni az új tarifákat. Az ügyfelek december 1-jéig mondhatják fel a már meglévő szerződéseiket és december 31-éig kell megkötni az újakat.

2009-ben 14 biztosító működött a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási  (Kgfb) piacon. Jelentős volt a hűséges tagok száma, és aki váltott másik pénzintézethez, az nem az árat nézte elsődlegesen. Tavaly 1,5 millió járműre kötöttek új szerződést, ezek közül félmillió volt az ugyanott kötők száma. A Kgfb-piac mintegy 4 millió szerződést tartalmaz, ami 120 milliárd éves díjbeszedést von maga után.

Ez évtől kezdődően sokrétegűbb lett a felügyeleti tevékenység, jobban ügyelve az ügyfelek érdekeire. A biztosítók az október 30-ai díjhirdetésüket megelőzően nem konzultálhatnak kétoldalúan a hatósággal a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenységüket illetően. A 2010. január  1-jén hatályba lépett törvény szerint a díjtarifáknak az alapdíj mellett tartalmaznia kell az összes korrekciós tényezőt az adott évre vonatkozóan. A kialakított díjat a biztosító a meghatározott évre nem változtathatja meg, ami alól egyedüli kivétel csak a bonus-malus osztályba való besorolás miatti díjváltozás lehet.

A Felügyelet a későbbiekben jobban ügyel majd a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi magatartásra. A következő évi díjaknak egyértelműnek és összehasonlíthatónak kell lenni mindenkinek, hogy bárki a számára legkedvezőbbet tudja kiválasztani.  Ezeket a feltételeket nem teljesítő biztosítókat a  PSZÁF  az eddiginél magasabb bírsággal sújthatja.

 

A továbbiakban lássuk a főbb változtatási pontokat:

Késedelmes díjfizetés esetén 30 nap leteltével a biztosító fizetési felszólítást küld az ügyfélnek és 45 napos pótbefizetési határidőt szab ki. Nem fizetés esetén a biztosító 60 napig nem mondhatja fel a biztosítást.

A kárrendezést a pénzintézeteknek 15 napon belül kell megtenni, amennyiben minden dokumentumot benyújtott a kárigénylő. A szükséges papírok hiányában 3 hónapon belül köteles fizetési javaslatot készíteni a biztosító.

Nem lehet ezentúl a gépjárműflotta-díjtarifáiba nem rögzített, későbbi díjkedvezményeket nyújtani. Flottának minimum 5 jármű minősül, amik ugyanazon személy tulajdonát képezik.

Nem nyújtható olyan kedvezmény, amelynek jogosultságát az ügyfél nem tudja megítélni (például az emberek által nem értelmezhető termékkódok, vagy előre nem megítélhető technikai paraméterek beépítése).

Nem fogadható el a meglévő tagok számára a csak pusztán a már létező biztosítási díjhoz tartozó korrekciós tételek közlése a következő időszakra vonatkozó díjtarifában. Az értesítésnek egyértelműen tartalmaznia kell az éves díjat, valamint korrekciós tételeket negyedéves díjfizetés esetén.

Nem megengedett a díjkedvezmények visszavonása a biztosítási időszakban a kedvezményre jogosító tényezők megváltozása miatt. Ezért például, ha valaki elköltözik, vagy kárt okoz; az csak a következő időszakra vonatkozó díjakra lehet hatással.

Ha kedvezményre jogosító tényező következik be valakinél adott évben, akkor nem lehet már új díjkedvezményt biztosítani számára.

Nem elfogadható önrész alkalmazása a Kgfb tekintetében.

Nézzünk példát egy esetre: Aki 2010. május 5-én vett autót, annak a tarifájára a megelőző év október 30-ai díjak az érvényesek. Változtatni, új tarifára átállni csak 2011. május 5-e után tud, amikor is lejár az egy év.

Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner