Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2018. február 23. péntek
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Nyerj iPad Mini-t!

Mezőgazdasági biztosítások

A következő linken töltheti le a növénybiztosítási adatközlő űrlapot XLS formátumban.
Április végére várható a mezőgazdasági biztosítások új feltételeinek kidolgozása a 2012. január elsején hatályba lépett, kétpilléres agrár-kockázatkezelési törvény szerint. Az eddigi egy lábon álló rendszert egy két lábon álló komplexebb biztonsági rendszer váltotta fel. Több lényeges változás várható elsősorban a kockázatviselés területén: együttesen jelenik meg a piaci alapú támogatott mezőgazdasági biztosítás az állami kártalanítási alappal.

Fontos tudni, hogy 2012 -től csak 50 százalékos állami kártalanításra számíthatnak a gazdálkodók, ha nem kötnek mezőgazdasági biztosításokat a várható hozam értékének legalább felére.

A mezőgazdasági biztosítási káresemények közé 2012-től bekerült az árvíz, a belvíz, az aszály, a tavaszi fagykár, de a felhőszakadás okozta veszteségek is. Három nagy biztosítótársaságnál köthetnek mezőgazdasági biztosítás szerződéseket a gazdák az Allianz Hungáriánál, a Generali-Providenciánál és a Groupama Garanciánál. Sokak sajnálatára a K&H Biztosító kiszállt a versenyből.

Most kell megkötni a mezőgazdasági biztosításunkat az őszi vetésű növényekre és mindazokra a kockázatokra, amikkel az idén is számolnunk kell! Érdemes átnézni és kiegészíteni a szerződéseket az új kockázatokkal is. Különösen azoknak érdemes ezt tudni, akik tavaly ezt még nem tették meg, így gyorsan védelem alatt lehetnek a táblák, kertészetek, növények. Az idén már az állami alap a biztosítatlan növényekben esett kárnak maximum a felét fizeti, a többiről mindenkinek piaci alapon magának kell gondoskodnia. Gyorsan és átfogóan lehet még most megkötni a saját mezőgazdasági biztosításunkat.

Mint tudjuk, az agrárágazatban a januártól hatályos agrár-kockázatkezelési törvény új helyzetet teremtett, mivel az eddigi "egylábú" szabályozás helyett kétpilléres rendszert léptetett életbe, amely a termelői és állami befizetésekből álló kártalanítási alapra és a támogatott üzleti-piaci biztosításokra együttesen épül.

Kibővült ezzel szemben a mezőgazdasági káresemények köre: aszály, a tavaszi fagy, a felhőszakadás, az árvíz és a belvíz okozta veszteségekre is köthetünk már mezőgazdasági biztosítást. További fontos feltétel hogy a gazdálkodók csak 50 százalékos állami kártalanításra számíthatnak, ha várható hozamértékük legalább felére saját maguk nem kötnek mezőgazdasági biztosítást.

Mik az új feltételek a mezőgazdasági biztosításoknál?

A biztosítók számára az okozza a nehézséget, hogy nincsenek pontos és egységes adatok az egyes mezőgazdasági területek biztosítási kockázatairól. A pontos kalkulálhatósághoz ismerni kellene minden egyes régió, település belvízi adottságait. A településekhez tartozó mezőgazdasági területek belvízkockázati fokát, az eddigi pontos eseményeket és adatokat. A helyi adottságok ismerete és a helyszín állapota is döntő: milyen állapotban vannak a vízelvezetők, mely területek veszélyeztetettek a talajvíz szempontjából, se sok más tényező is közrejátszik a mezőgazdasági biztosításokban.

Az aszálykockázat meghatározása ugyanakkor könnyebb feladat lehet, mert ott rendelkezésre állnak mért és hiteles időjárási adatok. A helyi speciális adottságok azonban a mezőgazdasági biztosítás kockázata szempontjából az aszálynál is döntőek.

A mezőgazdaság számára a biztosításkötés nem új fogalom, sokan eddig is megtették, az újdonság a kockázati események kibővítésében és az állami káralap korlátozásában van.

Jelenleg is köthetők már mezőgazdasági biztosítások, melyek aztán az új feltételekkel kiegészíthetők április végétől.

Tapasztalatunk szerint folyamatosan növekszik a gazdák figyelme a mezőgazdaság számára készült biztosítások iránt, mivel most már egyre többen tudják, hogy a díjakhoz 65 százalékos állami támogatás társul, és akinek nincs saját mezőgazdasági biztosítása, az a későbbi kárrendezésnél rosszabbul fog járni.
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner