Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2018. február 23. péntek
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Nyerj iPad Mini-t!

Növénybiztosítás állami támogatással

A következő linken töltheti le a növénybiztosítási adatközlő űrlapot XLS formátumban.
A biztosítók elkészültek a 2012. január 1-el hatályos törvény biztosítási módozatainak kidolgozásával. A legfontosabb tudnivalók a mezőgazdasági biztosítások vonatkozásában, hogy kizárólag növénybiztosításokra vonatkozik (szántóföldi növények és ültetvények), maximum 65 %-os díjtámogatás vehető igénybe utófinanszírozással és a díjtámogatás maximális összege 2012-ben összesen körülbelül 2,7 Mrd Ft.

Három féle támogatott szerződés típus létezik az „A”, „B” és „C” típusú biztosítások, melyek mindegyikénél 30%-os kárküszöb került meghatározásra.
A kárküszöb azt jelenti, hogy a biztosító csak akkor téríti a kárt, ha a kár értéke eléri a 30%-os küszöböt. A kárküszöb értelmezése eltérő az egyes biztosítóknál, az Allianz és a Generali a 30%-os mértéket meghaladó részt téríti a Goupama Garancia ettől eltérően értelmezi a szabályzást, ezért a díjban eltérések mutatkoznak.
Az általánosan elmondható, hogy a kárküszöb vagy nevezhetjük önrésznek is csökkentésére a biztosítók mindegyike külön kiegészítő biztosítással rukkolt elő, ami a korábbi növénybiztosítások 5 %-os önrészére csökkenti a kockázatot. A kiegészítő biztosítások az „A”, „B” és „C” típusú biztosítások mellé köthetők, de ennek a díjára nem jár díjtámogatás.

Az „A” típusú biztosítás csak csomagban köthető, tehát nem lehet kihagyni egy kockázatot sem a csomagból. Az „A” típusú biztosítási csomag biztosítási eseményei a következők téli fagykár, tavaszi fagykár, árvíz, tűzkár, viharkár, jégkár, felhőszakadás kár, aszálykár. Az „A” típusú biztosítási csomagba a következő növények biztosíthatók: őszi búza, tavaszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, őszi káposztarepce, triticale, rozs, ipari napraforgó, takarmánykukorica, borszőlő, alma. Az aszálykár kockázatnál a kárküszöb minden biztosítónál 50%-os. Ez, azért ilyen magas, mert a statisztikák szerint minden harmadik évben aszálykárral kell számolni.

A „B” típusú biztosítási csomag biztosítási eseményei a következők jégkár, viharkár, téli fagykár, tűzkár. Az „B” típusú biztosítási csomagba a következő növények biztosíthatók: csemegeszőlő, zab, szója, lencse, borsó, lóbab, csemegekukorica, cukorrépa, zöldborsó, zöldbab, uborka, sárgadinnye, görögdinnye, paprika, fűszerpaprika, paradicsom, káposzta, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, sárgarépa, sütőtök, spárga, mák, szárazbab, burgonya, vöröshagyma, őszibarack, kajszi, körte, szilva, meggy, cseresznye, málna, ribizli, köszméte, szamóca, dió. A fenti biztosítási eseményekre külön is köthető biztosítási szerződés.

A „C” típusú biztosítási csomag biztosítási eseményei a következők jégesőkár, aszálykár, árvízkár, téli fagykár, tavaszi fagykár, felhőszakadáskár, viharkár, tűzkár. A „C” típusú biztosítás bármely Magyarországon termesztett növényre megköthető, kivéve a „B” típusú mezőgazdasági biztosításnál meghatározott növények, melyekre nem köthető jégeső, téli fagy, vihar és tűzbiztosítás. A fenti kockázatok külön-külön is köthetőek kivéve az aszálykár, mert azt csak a többi biztosítás egyidejű megkötésével együtt vállalja be a biztosító.

Fontos tudni a díjtámogatott szerződésekkel kapcsolatban, hogy csak a támogatást igénylő termelő részesül díjtámogatásban. A termelőnek jeleznie kell a támogatási igényét a területalapú támogatás igénylésekor. Egy termelő egy növénykultúrára csak egy biztosítónál köthet, még akkor is, ha azok különböző területeken vannak. A gazdának a teljes éves díjat be kell fizetnie a támogatás igénybe vételéhez. MePAR blokkazonosító megadása nélkül nem fogadják be a biztosítók szerződést, így a jövőben nem a belső üzemi táblaazonosító, vagy a helyrajzi szám lesz a nyilvántartás és a beazonosítás alapja. A díjigazolást, amely alapján az állam a díjtámogatást adja a biztosító szerződésenként állítja ki. Integrátoroknál az integrátornak kell kiállítani a biztosított részére a díjigazolást, mert az „eredeti” díjigazolást a biztosító az integrátor nevére állítja ki. Minden szerződéshez kötelező megadni a regisztrációs számot és az adószámot.

A 2012-es évre vonatkozóan a növénybiztosítás megkötésének és a biztosítás további „életének”
folyamata a következő képen alakul:
  • Szerződéskötés legkésőbb május 31-ig. A jelenlegi szerződéseket közös megegyezéssel a biztosítók átdolgozzák, a befizetett díj átkönyvelésre kerül. Előzetes kalkulációk szerint a C-típusra mindenképpen megéri átkötni a szerződést.
  • Termelőnek támogatási igénylését a területalapú támogatási kérelem beadásakor kell leadni, de legkésőbb május 15-ig.
  • Biztosítónak a megkötött szerződésekről adatszolgáltatási kötelezettsége van az MVH-nak legkésőbb június 8-ig.
  • Az MVH a területalapú támogatási igénylések alapján adatot szolgáltat a biztosítóknak június 30-ig, amely alapján a biztosítók véglegesítik a szerződéseket.
  • Az esetleges szerződésmódosítások elkészítése és a biztosítók erről a szükséges adatokat elküldik az MVH-nak július 15-ig.
  • Biztosító a díjigazolást november 15-ig benyújtja az MVH felé (integrátor maga jelenti a termelők díjfizetését). Fontos tudni, hogy az utolsó díjrészletet október 30-ig be kell fizetni a biztosító felé, mert csak így tud a biztosító eleget tenni a díjigazolási kötelezettségének, ellenkező esetben nem jár a díjtámogatás!
  • A biztosítók havonta adnak adatot az MVH-nak és az MgSzH-nak a lezárt károkról.
  • A biztosítók december 31-ig adatot szolgáltatnak az AKI-nak a lezárt károkról.

A díjtételek összehasonlítása alapján és a teljes támogatás igénybevételével a termelők növénytípustól függően az új biztosításokkal 15-25 %-os díjcsökkenést érhet el az eléző évekhez képest. Ez az összességében alacsonyabb, díjtétel magasabb kockázatvállalást jelent a biztosító részéről, azaz a támogatással együtt magasabb szolgáltatást jelent kevesebb összegből az előző évekhez képest.

Számításaink szerint az idén rendelkezésre álló díjtámogatási keret az „A” típusú biztosításra elegendő lesz, de előfordulhat, hogy a „B” és „C” biztosításokra csak részleges lesz az állami díjtámogatás.
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner