Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. április 26. péntek
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Egy autóbalesetnél többet fizethet a biztosító, mint az iszapkatasztrófánál

2010. október 7. csütörtök, 13:58
Akár kétmilliárd forintos kárt is térítene a biztosító, ha átlagos autók okoznak valamilyen óriási balesetet. Ehhez képest a vörösiszap-áradás kiindulópontja, a timföldgyár felelősségbiztosítása pár millió forintos. A veszélyes üzemek számára ugyanis a felelősségbiztosítás kötelező, de nincs meghatározva, hogy az mekkora kárösszegig fizessen.

A gépkocsi veszélyes üzem, ezért kötelezően felelősségbiztosítást kell kötnie minden autósnak, hogy a másoknak okozott kárt a biztosító megtérítse. Már évi néhány tízezer forinttól is vásárolhatunk kötelezőt, ami csaknem kétmilliárd forintig téríti az általunk okozott kárt. A törvény szerint 500 millió forintig kell a vagyoni, 1,25 milliárd forintig a nem vagyoni károkat kifizetnie a biztosítónak.

 

Ha minden autósnak ekkora összegű felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, akkor jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehetséges, hogy egy veszélyes ipari üzem egyáltalán nem rendelkezik olyan biztosítással, ami az okozott károkat térítené. A MAL Zrt. biztosítása ugyanis nem fizet a cég tározójából kiömlő vörös iszap okozta károk után.

 

A tragédia felhívja a figyelmet arra, milyen mélyen alulbiztosítottak a hazai vállalatok - mondja az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. Itt nem vagyon-, hanem felelősségbiztosításról, méghozzá egy fokozottan veszélyes tevékenységet végző üzem felelősségbiztosításáról van szó, és az eddigi információk szerint erre sem rendelkezik megfelelő biztosítással a vállalat.

 

Ez viszont felveti annak a kérdését, hogy a jelenlegi jogszabályok egy ilyen igen kockázatos tevékenységet végző cég esetében nem írják elő azt, hogy megfelelő biztosítási összeggel rendelkező szerződéssel rendelkezzen. A veszélyes üzemek számára ugyanis a felelősségbiztosítás kötelező, de nincs meghatározva, hogy az mekkora kárösszegig fizessen.

A kormány felülvizsgálja és várhatóan átalakítja a veszélyes üzemek felelősségbiztosítását. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ehhez olyan biztosítókra is szükség van, amelyek elvállalják ezeket a kockázatokat. Hiszen ma nem biztos, hogy akad olyan cég, amelyik egy zagytározót biztosítana, vagy ezt a biztosítást megfizethető áron adná.

 

Egyes értesülések szerint az iszapkatasztrófa meghaladja a 10 milliárd forintos kárösszeget: A vörösiszap-áradás okozta anyagi károk megtérítése a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata. Miután ugyanakkor a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke eltörpül az okozott károk mellett, a piacvezető lakásbiztosító szolidaritásból segítséget nyújt – áll az AEGON Magyarország közleményében.

Az AEGON biztosító felhívja a figyelmet arra, hogy a keletkezett milliárdos károk teljes megtérítése egyelőre megoldatlan, miután a tározót üzemeltető társaság 3 millió forintos jegyzett tőkéje és az általa kötött,  vélhetően mintegy 10 millió forint értékű felelőségbiztosítás eltörpül a várható kártérítési igények mellett.

 

Nem győzik a természeti katasztrófákat a biztosítók


Az idei évben a természeti katasztrófák gyakorisága szolgált alapul arra a felvetésre, mely szerint az államnak és a biztosítóknak együtt kell működniük, hogy sokkal több ember vállaljon öngondoskodást, mert csupán adókból nem lehet kezelni az ilyen károkat, mondta el Ksibenedek Péter a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke.

 

Iszapkatasztrófa: hogy fizeti ki a kárt a MAL?


A Mabisz kidolgozott egy javaslatot, melyet már eljutatott a kormány illetékes intézményei számára. A javaslat szerint az élet-, a baleset- és az egészségbiztosítási befizetések részesüljenek adókedvezményben, a biztosítói kifizetések pedig legyenek adómentesek.

A Mabisz közleményében kérte az érintett biztosítótársaságokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a katasztrófa sújtotta terület lakóinak kárai kapcsán a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, társadalmi felelősségük tudatában kezeljék, a kialakult helyzetet.

 

Könnyen lehet, hogy az Ajkai Timföldgyár tárolójából kiömlött vörös iszap által okozott károkat - hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez  - ismét az államnak kell majd megtérítenie. Bár az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással, az Ajkai Timföldgyár elégtelen biztosítása esetén mégis rá maradhat a károk enyhítésének, helyreállításának feladata - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz frissen kiadott elemzésében.

Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner