Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. április 26. péntek
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Iszapkatasztrófa! Milyen kártérítésre számíthatnak a bajba jutottak?

2010. október 6. szerda, 9:26
Csak néhány lakásbiztosítás fedezi a hétfő délután több települést is elöntő iszap okozta károkat és eddig az Ajkai Timföldgyár sem jelezte, hogy megfelelő biztosítással rendelkezett volna a bekövetkezett eseményekre. Kérdéses, hogy Magyarország eddigi legnagyobb vegyi katasztrófája kapcsán bekövetkezett halálesetek, személyi sérülések, épületek, élővizek és termőterületek - várhatóan több milliárd forintra rúgó kárait - ki fogja megtéríteni.

Könnyen lehet, hogy az Ajkai Timföldgyár tárolójából kiömlött vörös iszap által okozott károkat - hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez - ismét az államnak kell majd megtérítenie. Bár az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással, az Ajkai Timföldgyár elégtelen biztosítása esetén mégis rá maradhat a károk enyhítésének, helyreállításának feladata - áll egy internetes alkusz frissen kiadott elemzésében.

Konstruktív hozzáállást ígért az összetett probléma rendezésére a Magyar Biztosítók Szövetsége, amely sajnos azt jelenti, hogy hazánk nem rendelkezett megfelelő biztosítással a bekövetkezett eseményekre. Ilyen esetben elsősorban az iszaptárolót üzemeltető Timföldgyár felelősség-biztosítására lehetne számítani, de a magyar vállalkozások eddigi biztosítási gyakorlatát elnézve csak néhány tíz, jó esetben száz millió forintos biztosítási programmal számolhatunk, ami a várhatóan a károk töredékének rendezésére sem lesz elegendő.

További probléma lehet, hogy a lakásbiztosítások esetében általában csak a személyi sérüléses, illetve halálesettel járó károk kerülhetnek megtérítésre, mivel a biztosítótársaságok által alkalmazott lakásbiztosítási feltételek szerint az iszaptárolókból kiömlő veszélyes anyagok által okozott károk - a speciális lakásbiztosítások kivételével - nem tartoznak a lakásbiztosítással fedezett események körébe.

Különös aktualitást ad a témának, hogy a biztosítási alkuszok által néhány héttel ezelőtt tartott konferencia éppen a magyarországi katasztrófabiztosítási programok elégtelenségére hívta fel a figyelmet, közös fellépést sürgetve a témában. Elképzelhető, hogy a vörös iszap által most okozott károk esetében a biztosítótársaságok a lakossági károk egy részét méltányosságból is megtérítik, de a környezetben bekövetkezett - a lakossági károknál vélhetően nagyságrendekkel nagyobb - károk részleges helyreállításához is a költségvetés amúgy szűkös forrásait kell majd átcsoportosítani.

A Magyar Biztosítók Szövetségének rendkívüli tájékoztatása

Az október 4-ei Veszprém megyei Kolontár , Devecser és Somlóvásárhely területét érintő vörösiszap-kiáramlás kapcsán a MABISZ az alábbi tájékoztatást adja:

Egy ilyen sajnálatos káresemény az európai biztosítási gyakorlatban a lakossági biztosítások vonatkozásában általában nem biztosított. Így döntő többségében a katasztrófában érintett biztosított ingatlanok biztosítási fedezete sem terjed ki erre az ipari jellegű katasztrófára.
Ennek ellenére a MABISZ ajánlása az érintett biztosító társaságok felé, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban keletkezett károk kapcsán a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, társadalmi felelősségük tudatában kezeljék a kialakult helyzetet.

Forrás: MABISZ



Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner