Riskonline - A biztos partner

Kötelező Biztosítás

Nyitólap | Sitemap | 2024. április 26. péntek
Telefon: 70-428-55-50
Fax: 06-69-716-026
E-mail: info@riskonline.hu

Kötelező biztosítás - Kötelező biztosítás kalkulátor - Kötelező biztosítás 2015 - KGFB

gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások

Híreink

Union az iszapkatasztrófáról: az államnak lépnie kell a felelősségbiztosításoknál

2010. október 7. csütörtök, 10:06
Egyre nagyobb kérdéseket vet fel az ajkai iszapkatasztrófa okozta kártérítés kérdése. Ki, hogyan, mikor fogja megtéríteni a tízmilliárdokra is tehető károkat. Az alábbiakban Zsoldos Miklós, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatójának kommentjét olvashatják.

"Az Union Biztosító haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Veszprém megyei iszapkatasztrófában potenciálisan érintett összes ügyfelével, hogy teljes körű tájékoztatást adhasson számukra a kártalanítás lehetséges alternatíváiról. A tájékoztatás szerint, amennyiben a káreseményt a későbbiekben természeti katasztrófának minősítik, akkor a károsult ügyfelek a keletkezett kárt az általuk kötött lakossági biztosítás terhére rendezhetik. Ipari katasztrófa minősítés esetén viszont a károkozó vállalat, vagy  a mögötte álló  felelősségbiztosítás, illetve ha az nem elég, akkor végső esetben az állam végzi a kártalanítást. Mindettől függetlenül az Union Biztosító szakemberei díjmentesen megkezdik a hivatalos kárfelmérést az ügyfeleknél. A kárfelmérés dokumentumait mindenképpen a károsultak rendelkezésére is bocsájtják – ami ipari katasztrófa esetén szakértőtől származó kárigazolásként szolgálhat számukra. Emellett a társadalmi felelősségvállalás szellemében, saját munkatársai kezdeményezésére az Union Biztosító a térségben lévő károsult ügyfelek számára 150 ezer forintos gyorssegélyt utal ki.

Amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, hogy az iszaptározót üzemeltető vállalat csupán 10 millió forintos felelősségbiztosítással rendelkezik, akkor ez szabályozási kérdésekre hívja fel a figyelmet. Számos területen ugyan jogszabály írja elő felelősségbiztosítás megkötését, de annak minimális limiteit már nem szabályozza. Ebből adódóan könnyen előfordulhat – és sajnos gyakran elő is fordul – hogy a veszélyes tevékenységet folytató vállalat a jogszabályi kötelezettségeknek ugyan eleget tesz, de nem megfelelő összegre köt biztosítást. Kár esetén így a valós mértékű kár megtérítésére már nem képes. Ha egy iparvállalat felelősségbiztosítása nem megfelelő, akkor kár esetén az államra hárul az érintettek kártalanítása, és ez óriási veszélyt jelent a költségvetésre.

 

A Veszprém megyei eset sajnos újabb bizonyítékként szolgál arra vonatkozóan, hogy az államnak haladéktalanul lépnie kell a felelősségbiztosítások szabályozása terén."

Tekintve, hogy a zagytározó tulajdonosa, a MAL pénzügyi helyzete nem túl rózsás, mind, tavaly, mind tavaleylőtt nullszaldó körüli eredményt produkált, nem túl valószínű, hogy az esetleges felelősségének megállapítása esetén ki tudná fizetni a milliárdokra rúgó kártérítést. A közvetlen károkon túl, a térség talajcseréje, rekultivációja is tetemes összeget emészthet fel.

Az AEGON Magyarország a károk ingyenes felmérése mellett 150 ezer forint gyorssegélyt nyújt az iszapomlás azon károsultjainak, akik rendelkeznek AEGON lakásbiztosítással - közölte lapunkkal a bíztosító. A katasztrófa következtében a gépjárművekben keletkezett károk érvényes casco biztosítás alapján térülhetnek, személyi sérülések esetén az élet- és balesetbiztosítások nyújthatnak segítséget.

Az országos katasztrófavédelem 2010. október 6-án a déli órákban határozott arról, hogy beengedi az érintett biztosítók kárfelmérőit a területre annak érdekében, hogy a kárfelmérést megkezdhessék. A piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország helyzet súlyosságát mérlegelve döntött úgy, hogy szolidaritásból ingyenes kárszemlét és – a kárszemlét követően - azonnali támogatást nyújt érintett ügyfeleinek. A döntés értelmében a kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható egy esetleges kártérítési eljárás során.
A károk ingyenes felmérése mellett az AEGON Magyarország egyszeri 150 ezer forint gyorssegélyt nyújt az iszapomlás azon károsultjainak, akik rendelkeznek AEGON lakásbiztosítással. A hagyományos lakásbiztosítások nem nyújtanak fedezetet az ajkai térségben történt katasztrófában bekövetkezett anyagi károkra, az anyagi felelősség ez esetben a tározó üzemeltetőjét, illetve ha van rá biztosítási fedezet, az általa kötött felelősségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságot terheli.

Az AEGON Magyarország ugyanakkor felhívja a lakosság figyelmét arra, a katasztrófa következtében a gépjárműben okozott károk a casco biztosítás alapján téríthetők.

A személyi sérülésekre az élet- és balesetbiztosítások nyújtanak anyagi segítséget. A társaság javasolja az érintetteknek, hogy kérjenek tájékoztatást a lakásbiztosítójuktól arra vonatkozóan, hogy a lakásbiztosításuk tartalmazott-e balesetbiztosítási fedezetet, illetve nézzenek utána annak, hogy bankkártyájukhoz kapcsolódik-e balesetbiztosítás.

Kötelező biztosítás díjkalkulátor
Jótanácsok
Gyakran Ismételt Kérdések
CARGLASS autó üvegkár bejelentő
Riskonline blog
RSS Hírcsatornáink
gépjármű biztosítások
lakossági biztosítások
vállalati biztosítások
Riskonline - A biztos partner